Mi a különbség az NTFS, FAT32, és az exFAT fájlrendszer között?

NTFS_FAT32_exFAT

A FAT32 egy régebbi fájlrendszer, melyet ma leginkább cserélhető és hordozható meghajtók formázására használnak. A Windows NTFS fájlrendszert használ azon a merevlemezen, melyre a rendszert telepítettük, de ideális megoldás más belső merevlemezekhez is. Az exFAT a FAT32 modern megfelelője, és több eszköz támogatja mint az NTFS-t,- mégsem annyira elterjedt, mint a FAT32.

FAT32

A FAT32 a három közül a legrégebbi fájl rendszer. Még a Windows 95 idején vezették be, hogy felváltsa elődjét, a FAT16-ot.

A fájlrendszer korának megvannak az előnyei és a hátrányai is. Mivel nagyon öreg, ezért ez lett az alap szabvány. A cserélhető lemezek gyakran FAT32-vel vannak előformázva, hogy maximálisan kompatibilisek legyenek, nem csak a számítógépekkel, de más eszközökkel, például játékkonzolokkal és nagyjából mindennel, aminek van USB portja.

drives02

Mindazonáltal a korral korlátozások is járnak. Egyedi fájlok a FAT32-ben maximum 4GB nagyságúak lehetnek. A FAT32 partíció mérete nem haladhatja meg a 8TB-ot, ami igazából nem is akkora korlátozás, de mégis észrevehető, ha esetleg egy ilyen új, nagy méretű mechanikus merevlemezed van.

Miközben ez a fájlrendszer jó cserélhető lemezek és más külső merevlemezek számára, mégsem javasolt belső merevlemezen használni. Nincsenek meg benne azok az engedélyek és biztonsági funkciók, amelyek az NTFS-ben. A Windows operációs rendszerek új generációját nem lehet olyan merevlemezre telepíteni, amely FAT32-re van formázva (csak NTFS-re).

  • Kompatibilitás: Támogatja a Windows, MAC, Linux összes verzióját, játék konzolokat és kb. mindent, aminek van USB portja.
  • Korlátozások: Egy fájl maximális mérete 4GB, egy partícíó mérete maximum 8TB lehet.
  • Ideális Felhasználási mód: Használd hordozható meghajtókon a maximális kompatibilitás miatt, feltételezve hogy nincs 4GB-nál nagyobb fájlod.

NTFS

Az NTFS egy modern fájlrendszer, amit a Windows szeret használni. Mikor Windows-t telepítesz, NTFS fájlrendszerben fogja formázni a merevlemezedet. Az NTFS-nek is vannak fájl és partíció korlátozásai de ezek annyira nagyok, hogy nem érdemes velük foglalkozni. Az NTFS először a Windows XP-ben jelent meg.

Eltekintve a korlátozásoktól, az NTFS modern funkciókkal érkezett. Támogatja a biztonsági engedélyeket, árnyékmásolatokat a biztonsági mentésekhez, titkosítást, kvóta limiteket, hardlinkeket és sok más funkciót. Sok ezek közül lényeges egy operációs rendszer számára – főleg a fájl engedélyek.

A Windows rendszerpartíciónak mindig NTFS fájl rendszerűnek kell lennie. Ha van egy másodlagos merevlemezed és arra programokat szeretnél telepíteni, célszerű azt is NTFS-re formázni.

Mindazonáltal az NTFS nem annyira kompatibilis más operációs rendszerekkel. Működni fog a Windows összes kiadásával – egészen az XP-ig visszamenőleg – de korlátozott kompatibilitása van más operációs rendszerekkel. Alapértelmezettként a Mac OS X csak olvasni tud NTFS merevlemezről, írni nem tud rá. Néhány Linux verzió talán engedélyezi az NTFS-re való írás támogatását, de néhány alapesetben csak olvasni tud róla. A Sony PlayStation-ök egyik kiadása sem támogatja az NTFS-t, sőt még a Microsoft saját konzolja az Xbox 360 se tudja olvasni, habár az Xbox One már igen.

  • Kompatibilitás: A Windows összes kiadásával kompatibilis de alapértelmezettként a Mac csak olvasni tudja és vannak Linux verzió amik szintén csak olvasni tudják. Más készülékek – az Xbox One-on kívül – ritkán támogatják az NTFS-t.
  • Korlátozások: Nincsenek reális fájl- és partícióméret korlátozások.
  • Felhasználási mód: Windows rendszer merevlemezek és más belső merevlemezek esetén, ha Windowsos gépen kívül másikban nem szeretnéd használni.

exFAT

Az exFAT fájlrendszert 2006-ban mutatták be a Windows régebbi verzióihoz, de megjelent a Vistához és az XP-hez is frissített formában.

Ez a fájlrendszer cserélhető merevlemezek könnyűsúlyú fájlrendszerének lett tervezve, mint a FAT32, de az NTFS extra funkciói és a FAT32 korlátozásai nélkül.

Pont úgy mint az NTFS-nél az exFAT-nek is magasak a fájl- és a partícióméret korlátozásai. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tárolhatsz 4GB-nál nagyobb fájlokat is a meghajtón, ha az exFAT fájlrendszerben van formázva.

drives04

Az exFAT több készülékkel kompatibilis mint az NTFS. Míg a Mac OS X csak az olvasást biztosítja NTFS-nél, addig az exFAT-nél a teljes körű olvasást és írást támogatja. Az exFAT adathordozók elérhetővé tehetők Linux számára, csak a megfelelő szoftvert kell telepíteni hozzá.

Miközben az exFAT kompatibilis sok olyan eszközökkel, amikkel az NTFS nem (például fényképezőgépek), azért ez sem tökéletes. Ezt sem támogatja a Microsoft játékkonzolja, az Xbox 360, de az újabb Xbox One már igen. A PlayStation 3 sem látja szívesen, csak a PlayStation 4. Más, régebbi eszközök is inkább a FAT32-t támogatják az exFAT helyett.

  • Kompatibilitás: A Windows összes verziója és a Mac OS X újabb verziója támogatja, de a Linuxhoz további szoftverek szűkségesek a használatához. Több eszköz támogatja az exFAT-et mint az NTFS-t de néhány – főleg régebbi eszközök – csak a FAT32-t támogatják.
  • Korlátozások: Nincsenek reális fájl- és partíció méret korlátozások.
  • Ideális Felhasználási mód: Használd hordozható meghajtókon, főleg ha 4GB-nál nagyobb fájlokat tárolsz rajta. Ha meggyőződtél, hogy minden eszköz, mellyel használni szeretnéd, támogatja az exFAT-et, akkor formázhatod a meghajtódat exFAT-ben FAT32 helyett.

Összefoglalva, az NTFS ideális belső merevlemezekhez, miközben az exFAT főleg hordozható meghajtókon ajánlott. Ha az eszköz, amivel használni szeretnéd nem támogatja az exFAT-et, ajánlott
FAT32-ben formázni.

forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük